PERSBERICHT

Een miljoen pixels gaan iedere ochtend 3.636 kindermonden vullen

In Nederland beginnen er elke dag 378.000 kinderen zonder ontbijt aan hun dag, omdat hun ouders dat niet kunnen betalen. Deze kinderen gaan met honger naar school en dat vinden wij onacceptabel. Het is het doel van het Nationaal Jeugd Ontbijt om al deze kinderen dagelijks van het ontbijt te voorzien. Wij zorgen dat ze elke week een volle ontbijttas krijgen met 7 gezonde ontbijtjes, incl. vers fruit. We bezorgen deze ontbijtjes gratis en in anonimiteit thuis. En dat gedurende 52 weken per jaar.

Ieder kind heeft recht op een gezond ontbijt

Zelfs in ons rijke Nederland beginnen duizenden kinderen zonder ontbijt aan hun dag. Door het gebrek aan een gezond ontbijt kunnen ze zich niet concentreren; “ze staan niet aan…” waardoor de schooldag een verloren dag wordt. De Stichting Nationaal Jeugd Ontbijt levert -via vrijwilligers- bij deze kinderen wekelijks een ontbijtbox incl. vers fruit.

Pilot wees uit: 93% van de kinderen scoort beduidend hoger op school

Een pilot in ‘s-Hertogenbosch in 2016 wees uit dat bij maar liefst 93 procent van de deelnemende kinderen de leerresultaten binnen één rapportperiode van tien weken, opvallend verbeterden. Enkel omdat ze elke dag een goed ontbijt konden nuttigen waarvan ze voorheen verstoken bleven. Zo doorbreekt het Nationaal Jeugd Ontbijt een negatieve spiraal waarin deze kinderen -buiten hun eigen schuld- terecht zijn gekomen.

Nederlandse Overheid moet afscheid nemen van boete op boetebeleid

Onderzoek door het Nibud wijst uit dat er in Nederland 1,4 miljoen gezinnen te kampen hebben met een structurele schulden problematiek. Bij 51% daarvan (700.000 gezinnen) wordt deze armoede veroorzaakt door het starre Boete op Boete beleid van het CJIB en Belastingdienst. Zo loopt een boete van € 60,- voor het fietsen zonder achterlicht al gauw op tot een schuld van honderden Euro’s die al helemaal niet door mensen in bijstand of schuldsanering kan worden betaald hetgeen zelfs leidt tot beslag op inboedel of zelfs huisuitzetting. Bovendien kost het incasseren van deze oninbare schulden de Nederlandse samenleving jaarlijks maar liefst € 11 miljard. Door allerlei instellingen en particulieren wordt Minister Sander Dekker (Ministerie van Justitie en Veiligheid) bestookt met concrete voorstellen om aan het oneerlijk Boete op Boetebeleid een einde te maken.

Voor maar 76 cent per dag

Een dagelijks ontbijtje kost bij het Nationaal Jeugd Ontbijt slechts 76 eurocent… Toch leven er in Nederland 378.000 kinderen (Bron: Alliantie Kinderarmoede) die van dat dagelijks ontbijtje verstookt blijven. De Alliantie Kinderarmoede waar het Nationaal Jeugd Ontbijt zich als een van de eerste partners bij aan sloot is een initiatief van Prinses Laurentien.

Bewustwording en groei

Het Nationaal Jeugd Ontbijt is nu actief in 12 Nederlandse gemeenten (en er zitten 48 van de 355 gemeenten in het verschiet) en levert honderden ontbijtpakketten per week uit. “Kinderen mogen nooit de dupe worden van de problemen waarin hun ouders terecht zijn gekomen”, zo stelde Wethouder Marianne Smitsmans uit Roermond bij de Roll Out in haar gemeente die in 2018 van start ging.

Funding

Door innovatieve marketing probeert het Nationaal Jeugd Ontbijt donaties te genereren. Daarvoor is onlangs een speciale bankrekening geopend: Stichting Nationaal Jeugd Ontbijt NL 92 RABO 0358 0588 64. Hierop kunnen particulieren en bedrijven bij deelname aan de pixelactie hun sponsorbedrag storten.
Op 15 september -op de Dag van het Nationaal Jeugd Ontbijt- start de Stichting Nationaal Jeugd Ontbijt een landelijke sponsoractie. Zowel particulieren als bedrijven en instellingen worden opgeroepen om pixels te kopen voor één dagelijks ontbijt. Bedrijven en instellingen kunnen via https://pixel.nationaaljeugdontbijt.nl een blok (100 pixels) kopen voor € 76,-, terwijl de particulier al een pixel kan aanschaffen voor € 0,76. Er worden EENMALIG 1 miljoen pixels verkocht. Met de te verwachten totaal opbrengst van € 760.000, - kunnen 3.636 kinderen iedere dag wél van een ontbijt genieten.
Bron: Wikipedia.org
Er is nog een lange weg te gaan van enkele honderden naar 378.000 ontbijttassen per week… Maar het begin is gemaakt. Dus wacht niet en doe mee!!
Voor nadere informatie:
Jacques G.M. Hendrikx
Founder en Voorzitter Het Nationaal Jeugd Ontbijt
Taalstraat 40
NL 5261 BE Vught
M: 06 53 187 133
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.nationaaljeugdontbijt.nl